Haal meer uit de cataractregistratie: leer van elkaars resultaten en werkwijze!

05-08-2024

Bijna alle oogartsen doen mee aan de cataractregistratie. Steeds meer van hen raadplegen ook regelmatig het dashboard om hun resultaten te analyseren en te bespreken. We vroegen een paar actieve gebruikers naar hun ervaringen en tips.

Het NOG introduceerde in 2007 de cataractregistratie om de kwaliteit van zorg voor de patiënt te verbeteren. Oogartsen kunnen aan de hand van een dashboard en verschillende rapportages hun resultaten met elkaar vergelijken.

Bewustwording
De online omgeving van DHD bevat een dashboard met informatie over patiëntkenmerken, operatiekenmerken en uitkomsten. Bewustwording is de belangrijkste reden die gebruikers noemen om dit dashboard regelmatig te bezoeken. “De cataractoperatie is een ingreep die oogartsen vaak uitvoeren en die over het algemeen heel succesvol is. Maar het blijft belangrijk om regelmatig te kijken naar de resultaten van jezelf en die van je collega’s en dat ook met elkaar te bespreken. Op die manier leer je van elkaar en kunnen we de behandeling nog verder optimaliseren.”

Naast het dashboard ontvangen oogartsen sinds 1 november 2023 ook periodiek een rapportage met gegevens over het afgelopen kwartaal. Deze rapportage geeft op individueel en landelijk niveau onder andere inzicht in het aantal uitgevoerde cataractoperaties, de complicaties en de visusverbetering.

“Ga ermee stoeien”
Actieve gebruikers merken op dat veel collega’s niet volledig op de hoogte zijn van de mogelijkheden van het dashboard. Zij adviseren daarom om vaker in te loggen en ermee ‘te stoeien’. Om dit te stimuleren, zetten zij dit onderwerp regelmatig op de agenda van het vakgroepoverleg. Dit doen zij bijvoorbeeld als de kwartaalrapportage is verschenen.

Registratieverschillen zichtbaar
Tijdens die overleggen blijkt vaak dat niet iedereen alles op dezelfde manier registreert. Zo vindt de ene oogarts iets eerder een complicerende factor dan de andere en vult niet iedereen de targetrefractie op dezelfde manier in. Zo constateerde de vakgroep van een van de gebruikers dat hun target stelselmatig afweek van die van andere instellingen. “Het bleek dat wij standaard als targetrefractie emmetropie hanteerden. Voor een goede vergelijking is het echter belangrijk dat de registratie zo veel mogelijk overeenkomt. Het is dus goed om dat met elkaar te bespreken en waar nodig aan te passen.” De gebruikershandleiding van de cataractregistratie kan hierbij helpen. Daarin staat beschreven hoe gegevens, zoals de targetrefractie, ingevoerd moeten worden.

Goede voorbeelden of tips? Deel ze!
Gebruikt u de cataractregistratie op een manier die u graag met uw collega’s wilt delen? Of heeft u een tip of opmerking over de registratie? Laat dit dan weten aan Daphne Albers van het NOG-bureau via dalbers@oogheelkunde.org.