Nieuwe NOG richtlijn infectieuze keratitis gepubliceerd

30-09-2024

De richtlijn infectieuze keratitis beschrijft de diagnostiek en behandeling van infectieuze keratitis ten gevolge van verschillende typen verwekkers: bacteriën, schimmels, Acanthamoeba en virussen (herpes). Onder andere het gebruik van mono- of combinatietherapie antibiotica bij een bacteriële keratitis en het gebruik van corticosteroïden bij een Acanthamoeba of bacteriële keratitis komen aan bod. Tevens wordt er ingegaan op keuze voor antivirale systemische therapie en anti-inflammatoire therapie bij een herpes keratitis, en staat beschreven wat te doen bij therapie-falen, aciclovir resistentie en de behandeling rond een chirurgische ingreep. Bij de richtlijn is ook een e-learning ontwikkeld.

De richtlijn is ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep bestaande uit oogartsen, arts-microbiologen, ziekenhuisapothekers en patiënten (namens de Hoornvlies Patiënten Vereniging (HPV)). Daarnaast is er gedurende het proces ook samengewerkt met het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Optometristen Vereniging Nederland.

Bij de richtlijn zijn meerdere stroomschema’s opgeleverd, onder andere over het starten van (empirische) behandeling bij een verdenking op infectieuze bacteriële, Acanthamoeba of herpes keratitis.

De richtlijn met bijbehorende stroomschema’s is te vinden op www.richtlijnendatabase.nl.

De richtlijn is ook te bekijken in de richtlijnendatabase app. Vanwege werkzaamheden die momenteel worden doorgevoerd aan deze app, biedt de app mogelijk geen volledige functionaliteit waardoor richtlijnen niet volledig zichtbaar zijn.

e-learning
Eén van de manieren om kennis te nemen van inhoud van deze richtlijn is het maken van de e-learning. Hierin komen alle onderwerpen uit de richtlijn aan bod. Na het doorlopen van de e-learning en het behalen van de eindtoets worden 2 accreditatiepunten toegekend.

De e-learning is (na inlog) te vinden op www.oogheelkunde.org/elearnings.