Advies borstvoeding bij fluoresceïne injectievloeistoffen

03-10-2024

Borstvoeding bij FAG
Lareb heeft ons geattendeerd op een verschil in de productinformatie van de verschillende fluoresceïne injectievloeistoffen. Hierdoor krijgen sommige vrouwen in de praktijk mogelijk onterecht het advies om gedurende een week geen borstvoeding te geven terwijl in de meeste gevallen de borstvoeding niet onderbroken hoeft te worden.

Het advies dat nu gegeven wordt hangt af van het middel dat gebruikt wordt in de kliniek.
De productinformatie van fluorescite is erg conservatief. Hierin staat het advies de borstvoeding te onderbreken.
De productinformatie van fluoresceinedinatrium is meer in lijn met de huidige wetenschappelijke consensus.

Het juiste advies is:

    • Bij een pasgeboren zuigeling: stel het onderzoek bij voorkeur uit tot het kind minimaal 1 maand oud is. Als dat niet kan, kies ervoor om de melk tijdelijk te kolven en weg te gooien gedurende 7 dagen na het gebruik van fluoresceïne, zodat het middel uit de melk verdwenen is. Bij fluoresceine via de borstvoeding is namelijk vooral voorzichtigheid geboden bij zuigelingen die mogelijk nog blootgesteld moeten worden aan fototherapie.
    • Bij oudere zuigelingen: de borstvoeding hoeft niet onderbroken te worden. Vermijd in de dagen na gebruik van fluoresceïne blootstelling van de zuigeling aan fel licht. Indien dit niet mogelijk is, kan tijdelijk kolven worden overwogen.

Op de website van Lareb staat eventueel nog extra toelichting. Lareb heeft het verschil in productinformatie onder de aandacht gebracht bij het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG).