Doet u mee aan de sessie Werken aan werkplezier tijdens het NOG congres op 3 april?

05-03-2025

Happy aan de slag in de oogheelkunde met goede voorbeelden van collega’s

Werkplezier staat centraal in ons werk als oogartsen, maar uit onderzoek blijkt dat 40% van de oogartsen burn-outklachten ervaart. Dit heeft direct impact op de arts zelf, de kwaliteit van zorg én de patiëntenzorg. Werkplezier draait om twee belangrijke pijlers: vitaliteit en toewijding. De toewijding onder oogartsen is bovengemiddeld hoog, maar de vitaliteit kan beter blijkt uit de Loopbaanmonitor van de Federatie Medisch Specialisten. Vooral collega’s in de middenfase van hun carrière voelen zich vaker uitgeput en overwegen zelfs het vak te verlaten. Hoe keren we dit tij? Door de werkdruk te verminderen, samenwerking te verbeteren en meer afwisseling in het werk te creëren. Dus tijd om actie te ondernemen!

Tijdens het NOG congres nemen we u tijdens de sessie Werken aan Werkplezier op donderdag 3 april 2025  mee in de resultaten van recent onderzoek. Wist u dat waardering van patiënten een enorme boost geeft aan werkplezier? Foto’s van bedankjes, kaarten en cadeautjes vertellen het verhaal. Maar ook verbondenheid met collega’s blijkt cruciaal: van een fruitmoment tot teamuitjes en grappen uithalen op de werkvloer. Tot slot zorgt een gevarieerd takenpakket – opereren, onderwijs geven en onderzoek doen – voor balans en voldoening.

We kijken ook naar goede voorbeelden uit het buitenland, zoals het rapport Caring for Doctors, Caring for Patients van de Britse General Medical Council. Hieruit blijkt dat een combinatie van preventieve maatregelen, procesoptimalisatie en een focus op cultuur en samenwerking essentieel is.

Conclusie: Werkplezier vergroten begint bij actie! Minder werkdruk, betere samenwerking en meer afwisseling zorgen niet alleen voor tevreden artsen, maar ook voor betere zorg. Laat u inspireren en ontdek hoe u, samen met uw vakgroep, werkplezier naar een hoger niveau tilt.

Wilt u zich ook HAPPY voelen op het werk? Kijk dan eens waar u morgen mee aan de slag kunt:

  • Healthy lifestyle: Goed voor uzelf zorgen met bewegen, voeding, slaap, tijd voor reflectie en aandacht voor ergonomie tijdens uw werk.
  • Administration: Optimaal gebruik maken van de mogelijkheden in het EPD en kijk welke zelfopgelegde administratieve taken u kan schrappen.
  • Process: Processen optimaal inrichten door technologie in te zetten, b.v. met een digitale poli, en door taken aan anderen over te laten.
  • Peers: Van elkaar leren, samenwerken en werkcultuur bespreekbaar maken.
  • Yes-mindset: Kijk naar wat wél kan.

We geven u in vier voordrachten concrete praktijkvoorbeelden:

  1. Goed voor uzelf zorgen: Kleine gewoontes, grote impact op uw vitaliteit.
    Het werk van medisch specialisten staat onder druk. 80 procent van de coassistenten, de gen z generatie, wil niet meer in het ziekenhuis werken en geen medisch specialist worden. Zij zien bij ons een (te) hoge werkdruk en verkiezen een meer “ontspannen” werkomgeving.  De hoge burn-out cijfers van bijna de helft van ons liegen niet. Het vinden van een balans tussen werk en privé is voor de meeste oogartsen een grote uitdaging. Hoe geven wij het goede voorbeeld van een tevreden oogarts? Het begint in de eerste plaats bij onszelf. Er is wetenschappelijk bewijs dat door middel van gezonde voeding, genoeg bewegen, ontspannen en voldoende (effectieve) slaap u beter voor uzelf kan zorgen. We geven aanbevelingen over het toepassen van deze pijlers in onze drukke werkweek.
  2. Ergonomie in de praktijk: Gezond en prettig werken begint bij een goede werkhouding.
    Ergonomie is een essentieel, maar vaak onderschat aspect in de oogheelkunde. Onjuiste werkhoudingen, zoals gebogen ruggen, verdraaide nekken en slecht ingestelde apparatuur, komen regelmatig voor en kunnen leiden tot fysieke klachten en verminderde prestaties. Deze presentatie laat praktijkvoorbeelden zien waarin werkhoudingen niet optimaal zijn, met als belangrijkste boodschap: bewustwording van uw houding is de eerste stap naar verbetering.
  3. De digitale poli: Ontdek hoe technologie uw werkdag lichter kan maken.
    Het grootste deel van de glaucoom- en medische retinapatiënten zijn uitermate geschikt voor inclusie in een digitaal spreekuur. Voor de zorgverlener heeft implementatie van een digitaal spreekuur veel potentie voor het vergroten van werkplezier. Het zorgt voor afwisseling in werkzaamheden en werkhouding, de mogelijkheid tot thuiswerken, flexibeler roosteren, eenvoudig patiënten overnemen van elkaar, prettiger overleggen en opleiden. Daarnaast hoeft de patiënt minder tijd door te brengen op de poli en kunt u door geavanceerde beeldvorming, opslag en vergelijking van beelden kwalitatief betere zorg leveren aan de patiënt. Geen volle wachtkamers meer met enorme uitloop, maar ontspannen poli doen!
  4. Artificial Intelligence in ontwikkeling: Laat slimme tools het verschil maken in uw toekomstige praktijk.
    Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich razendsnel en biedt oogartsen krachtige hulpmiddelen om de werkdruk te verlagen en de zorgkwaliteit te verbeteren. In diverse ziekenhuizen lopen al pilots waarin AI gebruikt wordt om administratieve lasten te verminderen, bijvoorbeeld met spraakgestuurde dossiervoering in het EPD en automatische samenvattingen van consulten. Dit bespaart kostbare tijd en vermindert de mentale belasting. Ook op medisch-inhoudelijk vlak transformeert AI de praktijk. Slimme algoritmen kunnen beeldvorming analyseren en subtiele afwijkingen detecteren, bijvoorbeeld bij diabetische retinopathie. Ook voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie is dit in ontwikkeling. Dit ondersteunt artsen bij snelle en nauwkeurige besluitvorming. Daarnaast bieden voorspellende AI-modellen kansen voor gepersonaliseerde behandelingen, waardoor zorg nog beter op de individuele patiënt wordt afgestemd. AI is geen directe oplossing voor morgen, maar wel een technologie die in de komende jaren steeds meer geïntegreerd zal worden in de oogheelkundige praktijk. Door nu al inzicht te krijgen in de mogelijkheden en beperkingen, kunnen we ons voorbereiden op een toekomst waarin slimme tools daadwerkelijk een verschil maken – voor de oogarts én de patiënt.

Onderwerp: NOG congres – Werken aan Werkplezier
Dag: Donderdag 3 april
Tijd: 15.10 – 16.10 uur

Auteurs: Sanne Wolf, Jan Willem Vijlbrief, Loes van den Borne, Caroline Klaver en Corina Moerland

Referenties:
General Medical Council (2019). Caring for Doctors, Caring for Patients
C. Moerland (2024). Werkplezier in het vizier