- Over NOG
ContactVerenigingVacatures
- Thema’s
NascholingWetenschap en innovatieKwaliteitOpleidingBeroepsbelangen
- Nieuws
- Kennismiddelen
- Patiënten
Tijdens het NOG-congres 2025 werd weer de jaarlijkse Donders-Binkhorstprijs uitgereikt. Deze oogheelkundige proefschriftprijs ging dit keer naar twee promovendi: dr. Daphne Vergouwen en dr. Danial Mohabati.
De in Iran geboren dr. Danial Mohabati promoveerde in december 2023 aan de Universiteit Leiden op zijn proefschrift The spectrum of central serous chorioretinopathy: clinical characteristics, genetic associations and outcome of treatment. Mohabati’s proefschrift geeft een overzicht van verschillende klinische uitingsvormen van CSC (centrale sereuze chorioretinopathie, ofwel serosa). Daarnaast evalueert het de effectiviteit van verschillende behandelmethodes en onderzoekt de mogelijke genetische risicofactoren bij het ontstaan van CSC. Mohabati stelt onder meer een strikte maar praktische classificatie van CSC-fenotypes voor op basis van bevindingen met multimodale beeldvormingstechnieken. Hij rapporteert met name over de uitkomsten van fotodynamische therapie (PDT) voor alle fenotypes van CSC en doet aanbevelingen met betrekking tot ziektebeheer en therapie. Ondanks de genetische associaties die zijn gevonden in CSC-fenotypes, concludeert hij dat de tot nu toe bekende genetische variaties de verschillende klinische ziektepresentaties van CSC-fenotypes niet verklaren.
Dr. Daphne Vergouwen promoveerde in februari 2024 aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit op haar proefschrift Scleritis: pathogenese & klinisch management. Het is bekend dat het immuunsysteem een cruciale rol speelt in de pathogenese van scleritis, maar het is nog grotendeels onduidelijk welke immuuncellen en moleculen betrokken zijn. Met haar proefschrift heeft Vergouwen bijgedragen aan de kennis over de pathogenese van niet-infectieuze scleritis en de effectiviteit van de huidige behandelingen. Hiervoor werden vanuit vijf academische ziekenhuizen in Nederland van 2020 tot 2022 patiënten met scleritis prospectief geïncludeerd. Daarnaast werden gezonde proefpersonen en patiënten met vergelijkbare aandoeningen (zoals uveïtis of reumatoïde artritis) geïncludeerd. Van de geïncludeerde personen werden klinische data en biologisch materiaal verkregen, waaronder bloed, traanvocht en sclera-weefsel. Tot slot zijn OCT-scans gemaakt van de anterieure sclera bij gezonde proefpersonen van verschillende leeftijden.