- Over NOG
ContactVerenigingVacatures
- Thema’s
NascholingWetenschap en innovatieKwaliteitOpleidingBeroepsbelangen
- Nieuws
- Kennismiddelen
- Patiënten
Infectiepreventie richtlijn ‘voor toediening gereed maken (VTGM) buiten de apotheek en toediening medicatie’ gepubliceerd
Het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) heeft de richtlijn Voor toediening gereedmaken (VTGM) buiten de apotheek en toediening medicatie gepubliceerd, waarin aanbevelingen worden gedaan die relevant zijn voor de oogheelkundige praktijk. Dit betreft onder andere het gebruik van intra-oculaire medicatie op de OK.
Wat staat er in de richtlijnen?
In de nieuwe richtlijn staan randvoorwaarden beschreven voor het gebruik van niet-persoonsgebonden geneesmiddelen:
Randvoorwaarden om niet-persoonsgebonden geneesmiddelen te gebruiken zijn:
* Het Nederland Oogheelkundig Genootschap (NOG) geeft aan dat binnen de oogheelkunde gebruik wordt gemaakt van ongeconserveerde oogdruppels voor extraoculair gebruik. Aan het einde van de werkdag worden deze vernietigd. Uit hun praktijk blijkt dat deze voor meerdere patiënten gebruikt kunnen worden. Verder zijn dezelfde randvoorwaarden van toepassing.
Wat betekent dit voor de oogheelkunde?
Voor het gebruik van intra-oculaire medicatie betekent dit:
Verwijzing naar meer informatie
De volledige richtlijnen, inclusief onderbouwing voor de aanbevelingen, zijn te vinden op:
Infectiepreventie richtlijn ‘desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties’ gepubliceerd
De SRI-richtlijn Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties is gepubliceerd. De richtlijn beschrijft het desinfecteren van de huid rondom het oog bij oogheelkundige ingrepen. Deze aanbevelingen hebben onder andere betrekking op desinfectie voor cataractoperaties en desinfectie bij intravitreale injecties.
In de richtlijn desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties, module hoofd-halsgebied en oog worden de volgende aanbevelingen gedaan:
Totdat de SRI-richtlijn desinfectie huid en slijmvliezen richtlijn vigeerde, waren er verschillende adviezen t.a.v. desinfectie rondom oogheelkundige ingrepen. De richtlijn cataract beschrijft de preoperatieve desinfectie voor cataractextracties. In de richtlijn LMD en de best practice Intravitreale injecties op veilige en duurzame wijze staat desinfectie voor intravitreale injecties beschreven. De adviezen in deze documenten zijn gelijkgetrokken, conform bovengenoemde aanbeveling in de SRI richtlijn desinfectie huid en slijmvliezen.
In de richtlijn cataract is uitgebreid literatuuronderzoek verricht naar de optimale concentratie van povidonjodium voor desinfectie. De uitkomsten hiervan zijn ook in lijn met de internationale richtlijnen van de Royal college, AAO en ESCRS. Deze aanbevelingen zijn overgenomen in de SRI richtlijn Desinfectie huid en slijmvliezen en gelden ook voor de IVI’s. Er is bij de richtlijn een uitgebreide onderbouwing opgenomen onder overwegingen – concentratie povidonjodium voor desinfecteren van het oogoppervlak voor de keuze van de concentraties in de aanbeveling.
Verwijzing naar meer informatie
De volledige richtlijn, inclusief onderbouwing voor de aanbevelingen, is te vinden op de website: Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties.