Twee infectiepreventie (SRI) richtlijnen gepubliceerd

12-12-2024

Infectiepreventie richtlijn ‘voor toediening gereed maken (VTGM) buiten de apotheek en toediening medicatie’ gepubliceerd

Het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) heeft de richtlijn Voor toediening gereedmaken (VTGM) buiten de apotheek en toediening medicatie gepubliceerd, waarin aanbevelingen worden gedaan die relevant zijn voor de oogheelkundige praktijk. Dit betreft onder andere het gebruik van intra-oculaire medicatie op de OK.

Wat staat er in de richtlijnen?
In de nieuwe richtlijn staan randvoorwaarden beschreven voor het gebruik van niet-persoonsgebonden geneesmiddelen:

Randvoorwaarden om niet-persoonsgebonden geneesmiddelen te gebruiken zijn:

  • Veiligheid voor de patiënt staat altijd voorop, wees terughoudend bij kwetsbare groepen, bij patiënt aanwezige infecties en risicovolle procedures.
  • De basis infectiepreventiemaatregelen, zoals goede handhygiëne en het niet met de handen aanraken van het geneesmiddel of de opening van de verpakking, zijn geborgd.
  • De verpakking mag niet in aanraking komen met huid of slijmvliezen van de patiënt.
  • Er wordt enkel gebruik gemaakt van schone disposables voor het uitnemen van de medicatie.
  • Het betreft een geconserveerd geneesmiddel*.
  • De houdbaarheidstermijn en bewaarcondities na openen zijn bekend en staan duidelijk weergegeven op de verpakking.
  • Zowel toediening als bewaring van het geneesmiddel vindt plaats in een klinische setting.

* Het Nederland Oogheelkundig Genootschap (NOG) geeft aan dat binnen de oogheelkunde gebruik wordt gemaakt van ongeconserveerde oogdruppels voor extraoculair gebruik. Aan het einde van de werkdag worden deze vernietigd. Uit hun praktijk blijkt dat deze voor meerdere patiënten gebruikt kunnen worden. Verder zijn dezelfde randvoorwaarden van toepassing.

Wat betekent dit voor de oogheelkunde?
Voor het gebruik van intra-oculaire medicatie betekent dit:

  1. Indien klaargemaakt op de OK dient voor elke patiënt een aparte ampul gebruikt te worden (bijvoorbeeld Aprokam) en te worden genoteerd in het dossier.
    • In het geval van bilaterale OK zijn in dit geval ook nog aparte batches vereist.
  2. Indien klaargemaakt in de ziekenhuis apotheek, conform de GMP-Z (zie https://nvza.nl/voor-professionals/gmp/) zijn meerdere bereidingen uit 1 ampul toegestaan.
    • In het geval van bilaterale OK zijn in dit geval aparte batches niet vereist.

Verwijzing naar meer informatie
De volledige richtlijnen, inclusief onderbouwing voor de aanbevelingen, zijn te vinden op:


 

Infectiepreventie richtlijn ‘desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties’ gepubliceerd

De SRI-richtlijn Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties is gepubliceerd. De richtlijn beschrijft het desinfecteren van de huid rondom het oog bij oogheelkundige ingrepen. Deze aanbevelingen hebben onder andere betrekking op desinfectie voor cataractoperaties en desinfectie bij intravitreale injecties.

In de richtlijn desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties, module hoofd-halsgebied en oog worden de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Desinfecteer het oogoppervlak ruim en tenminste 2 keer met minimaal 30 seconden tussenpoos met povidonjodium 1-5% in water. Desinfecteer hiernaast de huid rondom het oog met povidonjodium 1-10% in water.
  • Indien een patiënt allergisch is voor povidonjodium kan chloorhexidine in water (0,05%) worden gebruikt.

Totdat de SRI-richtlijn desinfectie huid en slijmvliezen richtlijn vigeerde, waren er verschillende adviezen t.a.v. desinfectie rondom oogheelkundige ingrepen. De richtlijn cataract beschrijft de preoperatieve desinfectie voor cataractextracties. In de richtlijn LMD en de best practice Intravitreale injecties op veilige en duurzame wijze staat desinfectie voor intravitreale injecties beschreven. De adviezen in deze documenten zijn gelijkgetrokken, conform bovengenoemde aanbeveling in de SRI richtlijn desinfectie huid en slijmvliezen.

In de richtlijn cataract is uitgebreid literatuuronderzoek verricht naar de optimale concentratie van povidonjodium voor desinfectie. De uitkomsten hiervan zijn ook in lijn met de internationale richtlijnen van de Royal college, AAO en ESCRS. Deze aanbevelingen zijn overgenomen in de SRI richtlijn Desinfectie huid en slijmvliezen en gelden ook voor de IVI’s. Er is bij de richtlijn een uitgebreide onderbouwing opgenomen onder overwegingenconcentratie povidonjodium voor desinfecteren van het oogoppervlak voor de keuze van de concentraties in de aanbeveling.

Verwijzing naar meer informatie
De volledige richtlijn, inclusief onderbouwing voor de aanbevelingen, is te vinden op de website: Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties.